Çalışma Bakanlığı’nın yayımladığı yeni tebliğe göre 40 ayrı meslekte çalışabilmek için Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma şartı getirildi. Belgesiz işçi çalıştırana ceza kesilecek.

İşsizlik sorununu çözemeyen hükümet şimdi de sertifikalı işçilik dönemi için düğmeye bastı.Çalışma Bakanlığı, 40 ayrı meslekte çalışabilmek için Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma şartı getirdi. Buna göre; sayılan meslek alanlarında belgesiz veya diplomasız işçi çalıştırılamayacak, aksi halde işverenlere her işçi başına 500 lira ceza kesilecek.

Uygulama bir yıl sonra (25 Matıs 2016’da) başlayacak. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar, inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betoncu ve seramik döşemecisi olarak bile çalışamayacak. Yeni şarttan sadece bakanlıktan ustalık belgesi almış olanlar ile ilgili meslek dalında diploma sahibi olanlar muaf tutulacak. Çalışma Bakanlığı, bu yeni düzenlemeyi Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nu esas alarak yaptı. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, çalışanlar için Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslekleri” belirleyen Tebliğ, dün resmi gazetede yayımlandı. Tebliğin ekinde, mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale getirilen 40 ayrı mesleğin sıralandığı listeye yer verildi. Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni, Mesleki Yeterlilik Kurumu verecek.

BELGESİZ BOYACILIK DA YASAK

Yeterlilik belgesi olmadan yapılamayacak 40 meslek arasında iş cinayetlerinde en çok ölümlerin yaşandığı inşaat sektörüyle ilişkili mesleklerin çokluğu dikkat çekti. İnşaattan sonra, belgeli çalışma zorunluluğu getirilen meslekler arasında makine ve otomobille ilişkili meslekler geliyor. Bu yeni uygulamadan sadece ustalar ile diplomalılar istisna tutulacak. Tebliğe göre, MEB’den ustalık belgesi alanlar ile MEB’na bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar, Mesleki Yeterlilik Belgesi şartına tabi olmayacak. Yani bunlardan, ayrıca mesleki yeterlik belgesi istenmeyecek.

İŞTE BELGE ŞARTI GELEN MESLEK

Tebliğe göre, mesleki yeterlik belgesi zorunluluğu getirilen ve seneye bu belge olmadan yapılamayacak mesleklerin tam listesi şöyle: “Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac Ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı.”